Får jag dricka mitt vin ifred nu?

Att gå på fest och få frågan om vad jag jobbar med är något jag ibland inte riktigt ser fram emot. Det är inte det att jag inte kan berätta om det. Och det handlar absolut inte om att jag inte skulle vilja berätta om det. Men nio gånger av tio så tar det längre tid än det hade gjort om jag jobbat med något annat. Och ibland vill ju även jag gå på fest och hellre prata om vin, skvaller och strunt, än om mitt jobb. Hur som helst. Här kommer en kortversion om vad mitt jobb handlar om:

Min titel är bolagsanalytiker och jag jobbar på avdelningen för Ansvarsfullt ägande på Folksam. På vår avdelning arbetar vi med att se till att de investeringskriterier som Folksams styrelser bestämt faktiskt också följs när vi investerar. Eller inte investerar, som det handlar om när det gäller tobak och klustervapen.

Men när vi nu investerar, vad är det då vi investerar? Jo, närmare bestämt 230 miljarder kronor. Pengar som tillhör Folksams kunder och därmed också våra ägare, antingen i form av pensionssparande eller försäkringskapital. Det är mycket pengar, och när de pengarna används till att köpa aktier i svenska och utländska börsbolag så innebär det att vi sedan äger en liten del av dessa företag.

Det ägandet använder vi för att påverka företagen att bli bättre.

 Folksam vill att företagen vi investerar våra kunders pengar i ska:

  • ta ansvar för mänskliga rättigheter (arbetsvillkor)
  • ta ansvar för miljö och klimat
  • driva ansvarsfulla affärer (anti-korruption)

Om företagen inte är bra nog och om de inte heller bättrar sig efter att vi haft kontakt med dem så händer det att vi beslutar att sälja aktierna. De dagarna är de tråkigaste med mitt jobb, men det får jag skriva mer om i ett annat inlägg.

Slutligen så vill vi också att företagen ska vara så jämställda som möjligt och att ersättningssystemen/bonusarna ska ha rimliga grunder.

Då så, allt klart? Skål i så fall!