13 kring bordet

Idag får det högsta hönset  i 100 börsbolag ett brev från några av sina aktieägare. Vi kommer att fråga om vad de gör angående:

 • Mänskliga rättigheter
 • Arbetstagarrättigheter
 • Miljö och klimat
 • Korruption
 • Affärsetik 
 • Arbetsmiljö, säkerhet och hälsa

Vi tar också reda på om dessa frågor överhuvudtaget diskuteras i styrelsen. Varför gör vi det här då? Därför att det helt enkelt är viktigt för framtiden. Både för världen, framtiden och den heliga avkastningen. I företagen tjafsar man inte man gör något istället. Företagen driver därför förändring. I företagen bestämmer ägarna. Och vilka är de då? Det är troligen du. I alla fall om du har ett sparande hos någon av oss: Första-, andra-, tredje- och fjärde AP-Fonden; DnB NOR; Skandia Liv; Folksam; SPP; Nordea; SEB; Swedbank; Meta Asset Management; Svenska kyrkan. (Eller ja kyrkan är man väl inte kund hos men, ja ni fattar). Saknar du ditt bolag kan du ju ringa och fråga varför de inte tycker detta är viktigt.

 

Nu har de en månad på sig att svara sina ägare. Ska bli spännande att se om vi får bättre respons än vad Maud fick på sitt brev om jämställdhet. Vår fördel är att vi kan ställa frågor till ordföranden på bolagsstämman 2010 om det nu skulle vara så att nån struntar i tjugo procent av sina ägare.  Så småningom ska det komma en rappport med resultatet.

Detta är första gången olika förvaltare samarbetar på detta sätt i Sverige. (Det var givetvis en norska som hittade på det) Jag hoppas att det blir sista också. Det blir det nämligen om företagen lyssnar till de miljoner svenskar som i slutändan är deras fysiska ägare och tar hållbarhetsfrågorna på allvar.

Idag får det högsta hönset  i 100 börsbolag ett brev från några av sina aktieägare. Vi kommer att fråga om vad de gör angående:

 • Mänskliga rättigheter
 • Arbetstagarrättigheter
 • Miljö och klimat
 • Korruption
 • Affärsetik 
 • Arbetsmiljö, säkerhet och hälsa

Vi tar också reda på om dessa frågor överhuvudtaget diskuteras i styrelsen. Varför gör vi det här då? Därför att det helt enkelt är viktigt för framtiden. Både för världen, framtiden och den heliga avkastningen. I företagen tjafsar man inte man gör något istället. Företagen driver därför förändring. I företagen bestämmer ägarna. Och vilka är de då? Det är troligen du. I alla fall om du har ett sparande hos någon av oss: Första-, andra-, tredje- och fjärde AP-Fonden; DnB NOR; Skandia Liv; Folksam; SPP; Nordea; SEB; Swedbank; Meta Asset Management; Svenska kyrkan. (Eller ja kyrkan är man väl inte kund hos men, ja ni fattar). Saknar du ditt bolag kan du ju ringa och fråga varför de inte tycker detta är viktigt.

 

Nu har de en månad på sig att svara sina ägare. Ska bli spännande att se om vi får bättre respons än vad Maud fick på sitt brev om jämställdhet. Vår fördel är att vi kan ställa frågor till ordföranden på bolagsstämman 2010 om det nu skulle vara så att nån struntar i tjugo procent av sina ägare.  Så småningom ska det komma en rappport med resultatet.

Detta är första gången olika förvaltare samarbetar på detta sätt i Sverige. (Det var givetvis en norska som hittade på det) Jag hoppas att det blir sista också. Det blir det nämligen om företagen lyssnar till de miljoner svenskar som i slutändan är deras fysiska ägare och tar hållbarhetsfrågorna på allvar.