Ett bonusbrev betyder så mycket

Reinfeldt fick brev igår från sina kompisar i Frankrike, GB och Tyskland. Brevet handlar om det ”förkastliga” sätt banker har återupptagit sin praxis att betala höga bonusar. Det är hårda ord men frågan är om det finns kallt stål bakom dessa ord.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qM6HUWLXjcA[/youtube] 

Det mest radikala förslaget i skrivelsen är att införa något slags tak för det totala belopp som bankerna får betala ut i bonus.

  • Bonus skall baseras på prestation och bör hållas på en ”rimlig nivå” i förhållande till grundlönen.
  • Bonus i form av optioner skall låsas in ”på en lämplig tid” innan de säljs.
  • Garanterad bonus bör undvikas och, för ”betydande” betalningar bör det finnas en återbetalningsklausul som kan lösa ut om något går fel
  • Cheferna bör löpa samma risker som de anställda gör

Det mesta tyder på att bonus definieras som all ersättning som ligger utanför den fasta lönen, men som alltid när det gäller politiska uttalande så kan man inte vara riktigt säker. Kanske klarnar situationen efter helgen när de ska snacka ihop sig. Nästa steg blir sedan att få resten av gänget i G20-toppmöte i Pittsburgh senare denna månad.

Det ska bli spännande att se vad det här kommer att leda till och vilka motargument som kommer att presenteras. Än så länge har jag inte sett någon som har fört fram den så omhuldade äganderätten. I GB har City hävdat att en bonusbegränsning skulle medföra stora skattebortfall. Där har de kanske en point. Annika Falkengren betalade faktiskt 11,3 Mkr i skatt förra året. Det är driftsbudgeten för ett helt dagis det.

Fakta från DN  G20 består av nitton av världens större ekonomier samt EU. Sverige är inte med i gruppen men har ändå ett indirekt medlemskap via EU. Under höstens EU-ordförandeskap leder Anders Borg EU:s finansministrar och Sverige spelar därmed en större roll än normalt.

Under fredagen och lördagen möts samtliga G20-länders finansministrar i London. Den 24–26 september träffas stats- och regeringscheferna inom G20 i Pittsburgh, USA.