Jag vet vad jag gör jag är inte bankdirektör

Läser Peter Kadhammars artikelserie i bladet om baltikum och bankerna. Det är en hel del pinsamma avslöjanden om champange utskick samma dag som Lehman kastade in handduken, privata flygplan och skräddarsydda kostymer. I dag beskriver han sina försök att få ordförande Stålberg att kommentera eländet. Det gick inte så bra.  Stålberg ville av någon anledning blicka framåt och inte bakåt. Som om nu framtiden kommer att bli så mycket bättre. Att  han inte vill prata varesig framåt eller bakåt med Kadhammar är inte så konstigt. Hans giftiga penna kan inge skräck i den tuffaste börsordförande.  Fråga mig. Kandhammar intervjuade mig en gång. Det slutade med att jag fick mitt proträtt i tidningen med två monterade horn i pannan. Rubriken löd – Djävligt dumt Carina. Men samtidigt är det tråkigt att maktens förhållande till massmedia har blivit så känsligt att det inte längre går att göra vissa intervjuer. Vi är nog rätt många som skulle vilja höra hur man resonerade i bankens styrelse då när man blåste på kreditröret till baltikum. Vad tänkte man? Hur trodde man att det skulle gå? Pratade man om erfarenheterna från svenska bankkrisen? Jag tror att man måste lära sig att tala offentligt om sina misslyckanden och inte bara om sina lyckade projekt. Lätt att säga men säkert svårt att göra.

Jag minns själv gammelbankkrisen på 90-talet väldigt tydligt. Götabankens fina reklamfilm “Låna hos oss, Låna hos oss, Låna hos Götabanken” (Varför finns inte den på You tube?).  Jag blev ut sedd till bankdirektör 1990. Det ansågs på den tiden var väldigt fint. Tyvärr varade det inte särskillt länge. Tog bara något år innan krisen börja de härja och plötsligt var bankdirektör lika med skurk eller tom dubbelskurk. Spiken i kistan var när Ledin kom med sin “Du kan lita på mig, jag vet vad jag gör jag är inte bankdirektör” Det är en låt som man kanske borde införa obligatorisk avlyssning på för bankstyrelser?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rHQfozuQBMA]