Sommarserie del 1 Goa Gubbar

Har varit och lyssnat på eb diskussion om rörlig lön och bonussystem idag. Talade gjorde bl a Carl Bennet. Jag känner inte honom närmare men det jag har sett och hört om och av honom imponerar. Eftersom jag är både lat, sjuklig, kass bilförare och ofta överbokad åker jag en del taxi (alltid miljö, har en fin obruten serie sedan 1,5 år tillbaka). Vissa chaffisar är väldigt snacksaliga. Då händer det att de pladdrar på om olika “kändisar” de har kört. Inte alltid i så väldigt positiva ordalag faktiskt. Ett par gånger har det hänt att vi kommit in på näringslivs gubbar.  Jag mins speciellt den chaffisen som ägnade en sen tur hem från någon avlägsen kursgård till att tala väl om Carl Bennet. Det var ingen ände på hur sympatisk han framställdes. Han kommer tydligen ihåg vad vissa chaffisar heter och just det exemplaret som körde mig hade tom fått en födelsedagspresent av honom. –Han är så fantastisk! Han behandlar en enkel taxikille som jag som en medmänniska.

Iallafall så hade Bennet en hel del kloka saker att säga om ersättningssystem. Här följer en sammanfattning:

När rörliga löner förbättrar  konkurenskraften är det något positivt. Företagen måste dock kunna förklara  uppläggen och stå för dem. I och med finans krisen kom många problem i dagen.

• Brist på transparens

• Konstigheter som att ett företag kan säga upp sora delar av arbetskraften, gån med kraftig förlust, ha en fritt fallande börskurs medan företagsledningen fortfarande får bonus.

Bennet menade att det behövs motkrafter  som ifrågasätter ersättningar.  Det behövs en livfull debatt för att skapa balans. Belöningssystemen måste präglas av gott omdöme och de ska främjar konkurrenskraften. När de gör det ska de finnas  – på alla nivåer.

  • Man ska akta sig för att belöna fel saker. T ex ge säljare bonus på orderingång.
  • Man ska kräva en extra insats.

Den rörligaa dele3n av lönen kan bli ett mycket bra och motiverande styrningsinstrument. Men ska användas med gott omdöme med balans och anpassas till bransch och göretag. Vissa företag passar det inte för tex andras pengar, försäkringsbolag. Där behövs istället en konkurrenskraftig fast lön. Den modell man väljerl kan vara olika men den ska vara mätbar, tydlig och lätt att förklara

  • Utbetalningar kan med fördel göras på lite längre sikt. Det är bra för acceptansen.
  • Man ska undvika uppdelning i en massa olika delar  där vissa får lön tre -fyra gånger.
  • Rörlig lön bör finnas på alla nivåer. Ägarna ska ge direktiv men styrelsen bestämma detaljerna.

 Så här långt blev jag nästan lika förtjust som chaffisen.  Kan inte låta bli att fantisera om hur det skulle kunna vara om Carl var ordförande i Svenskt Näringsliv.