Whatever It Is, I’m Against It

Jag brukar ha en hel del synpunkter på företag, företagsledare och styrelser. Delvis för att det är mitt jobb men delvis för att jag faktiskt är seriöst intresserad av företagsamhet och vad som driver framgångsrikt företagande. Det är ett rätt kul intresse därför att det händer saker hela tiden. Ibland visseligen ganska frustrerande speciellt när favoriterna hittar på något genuint korkat. Det är naturligtvis lätt att ha synpunkter när man sitter på läktaren  och vet bäst, svårare blir det när man själv sitter i förarsätet. Idag  var det  styrelsemöte i ett bolag som jag själv är invald i. Eftersom det är ett nordiskt bolag finns inte bara möjligheter att studera företagsamhet live utan också att tampas med de kulturskillnader som blir väldigt påtagliga när danskar, svenskar, finnar och norrmän ska samsas kring en verksamhet. Danskarna och norrmännen är jämt i luven på varann, finnarna och svenskarna brukar hålla ihopa. Just i detta bolag bestod endast av män när jag kom in för ett par år sedan. Nu har vi en kvinnlig ordförande plus en kvinna till förutom mig. Vår ordförande är ett riktigt spjut förklädd till blond viol. Idag hade vi en typisk diskussionsfråga, VD ville göra ett expansionsförsök på en marknad som inte ingår i den prioriterade hemmamarknaden. Det var ett begränsat projekt finansiellt sätt men udda. Diskussionen rullade fram och tillbaka över bordet och det blev en hel del diskuterande för sakens skull. Ordförande tröttnade tillslut och gjorde raskt slut på dividerandet genom att sammanfatta diskussionen i ett par meningar och sen frankt fråga -Är det någon som röstar emot?  Ingen gjorde det.   Ett smart drag som jag ska lägga på minnet. Att vända på alltihop och fråga om någon var emot istället.

Episoden fick mig att tänka på det stundande EUvalet. Jag finner det vansinnigt svårt att komma över min motvilja mot vissa personer i vissa partier så pass mycket att jag kan rösta på dem. OK man kan ju kryssa för en politiker och därigenom påverka i det lilla men jag skulle vilja rösta emot enskilda personer. Förr kunde man ju göra det i nationella valen, stryka personer alltså. Det gillade jag.  Jag skulle vilja rösta emot vissa politiker nu också. Och tänk om man kunde rösta emot vissa partier! Liksom neutralisera någon annans röst. Det skulle vara något det.  Jag har även andra invändningar mot EU-politikerna. Varför väljer de att ställa upp på ett valplakat om de tycker att de är så uggly att de måste retuscheras till oigenkännlighet? Varför gräver man fram gravt pensionerade typer och sätter dessa högst på listorna bara därför att de har ett känt ansikte? Varför envisas partier och personer som avskyr EU att ställa upp?  De skulle behöva lite Marxism, bröderna alltså inte Karl.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DtMV44yoXZ0]