Min duktiga fru

Det finns många sätt att lura sig själv och andra. Ett som jag har retat mig på länge är när man lyfter fram någon annan och dennas kvaliteter med det underliggande syftet att förhärliga sig själv. Jag vill understryka att jag själv oftya hemfaller åt detta beteende men det gör det inte mindre retligt. Ett tillfälle när detta ofta förekommer är när det talas om kvinnor och kompetens.  Kvinnor är som bekant vanligtvis inte kompetent och erfarna utan duktiga.

“Kajsa Anka är en väldigt duktig kvinna”

Duktig är ett adjektiv som nästan bara andvänds om barn, hundar och kvinnor. Genom att såtta detta epitet på en person får man det att låta som om man ger beröm men samtidigt är det ett förminskande av personen. Om man istället använder synonymerna skicklig eller kompetent som adjektiv och person istället för kvinna så får bedömningen en helt större tyngd.

“Kajsa Anka är en väldigt kompetent person”

Ett annat exempel är män som talar om sina fruar.  De kan säga t ex

 “Min hustrun, som är en mycket intelligent /begåvad/klok kvinna, brukar sägan bla bla bla”.

Det som de lägger i fruns mun är ofta precis det som de själv tycker men det blir liksom trovärdigare när det kommer ur en annans mun. Vad är syftet med dessa uttalande? Att tala om att de har en smart partner och därigenom tala om hur brainy de själva är?  Att ge en åsikt en större tyngd? Att vinna poänger på hemmaplan genom att hålla fram sin partners  höga begåvning?