Baltisk tillbakablick

Sitter i min soffa tillsammans med Pol & Roger och mår ganska bra. Lättad efter att ha genomlidit ett inte så välkommet jubileum (jag är född 59, say no more).  Ser nu fram mot en lugn helg i stan men är lite avundsjuk på maken som är iväg skickad till Rom ett par dagar.

När jag läser i fatt nyheterna ser jag att Svanberg hyllar Obamas inställning till telekom och kan inte låta bli att undra om han är lika positivt inställd till Obamas syn på ersättningar?

Suckar över Swedbanks lån till Estländska staten.  Jag har på intet sätt något att göra med vem eller vad som man lånar ut till. Baltikum har blivit ett rött skynke i svensk affärspress det senaste året. Det ena katastrof senariot efter det andra har målat upp. Det är klart att det känns som en rätt skakig marknad. Många av de investeringar och den utlåning som gjorts är troligen också de rätt skakiga. Trots det tycker jag ändå att det finns något positivt i de ökade finansiella band som dessa investeringar knyter över Östersjön.  Jag är inte direkt någon tillbakablickande person men när jag i ett anfall av nostalgi tänkte över vad som hänt under mina 50 levnadsår så är ändå friheten och demokratiseringen av de baltiska staterna en av höjdpunktena. Om demokatiseringen ska bli riktigt hållbar i denna av historien svårt plågade del av världen så måste utvecklingen på något sätt finansieras. Hurtillvida de svenska bankernas bidrag i denna process har varit rimliga eller ej får framtiden utvisa.  Man skulle visserligen kunna tänka sig att det svenska finansiella systemet ska vara helt fokuserat på den inhemska marknaden men det förefaller trånsynt med enbart ett lokalt fokus. Tänk om alla aktörer var som Handelsbanken?  Hur mycket utveckling skulle då komma till stånd på andra sidan? Självfallet finns det en hel del problem i kreditgivningen och fler lär också komma. Men i det långa loppet kan det kanske vara både en bra  och en god affär.  En förutsättning för detta är dock att personer som Tom Silins, finanschef för Swedbank i Lettland, skyndsamt skickas på en kurs i grundläggande etik.

– Pengar är inte svarta eller vita utan är det som kommer in på kontot. Banker är inte någon skattemyndighet. Det som är viktigt för oss är hur mycket som går in på ett konto (Tom enligt ovan)