Halvtid med Ring P1

Ser till min lättnad att vi nu kommit mer än halvvägs i bolagsstämmo-säsongen. Tack och lov. Sittfläsk är visserligen inget jag lider direkt brist på men det finns gränser även för en väl insutten bakdel. Jag har gått på ett tjugotal. Varje stämma varar i minst 3 timmar ofta 4.  Kan visserligen vara informativt att höra VD anförandet. Det är inte direkt några retoriska mästerverk men ändå rätt kul att lyssna på. Ibland låter de som om de sålde knivset på torget och ibland som om de leder en katolsk mässa.  

Sen kommer frågorna från aktieägarna. Det kan vara rätt, ja vad ska man säga? Intressant? Merparten är befogade önskemål om förtydligande men sen har vi också de mer udda varianterna. Den som brukar lyssna på radioprogrammet Ring P1 känner igen sig. Klagomål på förtäringen är en klassiker frågor med anknytning till kundförhållanden är en annan.  – Varför har ni tagit bort bankböckerna? (Fast inte så här snärtigt formulerat utan mera omsorgsfullt och framfört i en takt som får en lus att framstå som en sprinter.)  Varför är det så dålig täckning i X-mo där jag har min sommarstuga?  Vad gör ni med alla pengarna ni får? Varför måste ni ha så stor bonus ni tjänar ju redan mer än 150 tusen dagiskfröknar? 

En och annan besökare kan vara ganska excentrisk. En välkänd profil brukar ha si sådär 15 frågor som han framför med tryfferade med latinska citat.  Stämningen på stämmorna skrämmer ibland.  Vid något tillfälle har jag faktiskt börjat spana efter utgången när stämningen blivit väldigt hätsk. (Jag lugnade mig dock när jag insåg att merparten av besökarna var 70+ och tänkte att än kan jag väl försvara mig mot en pansjo med käpp om det behövs. )

Aktiespararna drar alltid sitt strå till stacken. De har ibland långa listor som tar evigheter att dra igenom. På HQ:s stämma blev Mats Q tillslut så irriterad att han sa: – Nu har du pratat dubbelt så länge som VD tycker du inte att det räcker nu?  En annan gång hade en entusiastisk bolagsbevakare hittat ett kommateringsfel på sidan 33 som han gjorde et stort nummer av. Mestadels är det dock aktiespararna som verkligen bidrar till kvaliteten. De engagerar sig verkligen i stämmorna till skillnad från begravningsentreprenörerna längst fram. Jag talar då om dem som sitter på majoriteten av rösterna dvs de stora ägarna och institutionerna. De säger oftast inte ett endaste pillekvitt om nått.

I år har mina och jag kollegor från Folksam försökt förbättra statistiken och därför pratat på alla stämmor vi deltagit vid. Försökt fila fram något vettigt att säga utifrån den analys vi gör av bolagen. Det har handlat om miljö och belöningssystem. Ris och Ros. Om vi fått några svar? Nej inte många inte. I bästa fall något om att ja ha joho det ska vi tänka på, i sämsta fall rena verklighetsförvanskningar. Frågan varför bolagen envist hänger fast vid stämmoinstitutet är därför en gåta. I många andra länder har man övergivit denna form för distansröstning. Ett smidigt sätt att vara aktiv som aktieägare. Men det är klart – då hade vi ju inte fått se mannen kom till en bank stämma iförd en trasig skjorta, långkalsonger med shorts utan på och en keps som det stod “No Cash” på eller fått höra den lilla tant som brast igråt på en annan stämma därför att ordföranden skulle gå i pension.