Karl Bertil Jonsson har fått jobb hos Odell

Det här var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerade mig!

Detta utbrister Byrådirektör H.K. Bergdahl när han hör hur den ädle (och smått fnoskige) Karl Bertil har delat ut postens julförsändelser med taxeringskalendern som bibel.  Jag är böjd att brista ut i  något liknande, när jag asmatisk och j-vlig sitter instängd högt över ett pollenbesmittat Stockholm , och försöker ta in vad Karl Bertil, förlåt jag menar Odell egentligen sägerAP-fonderna har fått nya ersättningsregler. Att de inte är särskilt bonusvänliga behöver man inte vara nobelpristagare i ekonomi för att räkna ut.  Men de innehåller dessutom en tydlig fingervisning om att mina kära ägaransvariga kollegor ska använda sina ägarmakt och  direkt  och i dialog med övriga ägare verka för att riktlinjerna tillämpas så långt som möjligt även  för företag som man investerar i. – Det är slut med att AP-fonderna ska kunna plädera mot regeringens förslag till att ta bort bonusar och rörliga löner (LÄS Telia och Nordea). Reglerna ska ha en folklig förankring.

Här har vi alltså en ägare som vet vad de vill och som vågar ge direktiv.  Visst kan man säga att de är för små för att kunna påverka.  Det stämmer men de är tillräckligt stora för att kunna skapa en förnuftig och seriös dialog med bolagen. Dessutom finns det säkert fler pensionsförvaltare som kan tänkas våga träda fram som bäng-bonusbekämpare om de slipper att stå ensamma mot smått föraktfulla företagsföreträdare. 

Hur snabbt kommer det att gå att få ut någon effekt av kursomläggningen? Tja  på onsdag får vi svaret. Då håller Ericsson sin årliga stämma. Vid denna stämma läggs ett belöningssytem fram som Folksam har varit kritisk till och röstat nej till i flera år.  Varje gång vi drängar från instititionerna  har varit på audiens hos Michel Treschow har det suckats och stönats.  Några har varit rätt kritiska i sin argumentation men Michel har bara ruskat lite på sig trygg i förvissningen att det bara har varit en och annan lite mygga som har mopsat sig på själva stämman.  Ska bli spännande att se om jag blir ensam nej-sägare i år också.

Avslutar med ett rätt kul citat från bloggen En ekonom på fel sida spåret.

De som förvaltar våra pengar, dvs banker, pensions- och fondbolag, m fl är notoriskt och obegripligt dåliga på att inse skillnaden mellan tur och skicklighet. Det finns undantag, men det är detta som det stora flertalet aktörer på denna marknad förtjänar verklig kritik för. Hela branschen är genomsyrad av en self serving bias (ung självbekräftande tendenser) som närmast liknar en mass-psykos i högkonjunktur. Alla tror att det är deras förtjänst att pengar växer när börsen går upp och därför ska alla ha feta bonusar trots att i många fall en förståndshandikappad apa, bokstavligt talat, skulle klara jobbet lika bra som genomsnittet.

– Ska du ha ett fikon Mats? I konjak kanske eller Pernod Ricard?