Byta upp sig eller byta ner sig

Enligt Privata Affärer överväger var femte sparare i AMF att lämna bolaget pg av alla skandaler.  Tidigare har samma sak rapporterats om SEB och andra banker. Det är myckewt ovanligt att en företagsledning lyckas reta upp sina kunder så till den milda grad. Det är fullt förståligt men är det så klokt?  Faktum är  att kunder i banker och försäkringsbolag mycket sällan byter leverantör av finansiella tjänster.  Allt för sällan, enligt min åsikt. Men om man ska byta så ska man göra det därför att man får något som är bättre inte för att man är förbannad. Om fler utvärderade dessa bolag så skulle de flesta komma fram till att det finns betydligt bättre alternativ än det gamla vanliga. Detta skulle också medföra att vi i branschen skulle behöva skärpa till oss. Byt gärna när du är förbannad men byt till något som du tycker är bättre.

  • Ränta på lån & sparande är en klassiker. Här skulle många kunder kunna upptäcka att det finns pengar att tjäna genom att jämföra och begära in offerter.
  • Tillgänglighet? Vill du ha ett kontor runt knuten som du kan knalla in på och stå i kö så se till att det är ett trevligt sådant men kunnig och service intriktad personal. Vill du i likhet med mig helst undvika köer så kolla in wilka webblösningar som finns, om de är säkra och om de är enkla att använda. Provring gärna telefonbanken för att se hur du blir bemött eller om det är några samtal före dig i kön (men vi tar emot dig så snart vi kan).
  • Utbud? Vill du ha allt på ett ställe eller kan du tänka dig att ha flera leverantörer? Glöm det där med att du ska hitta den bästa fonden. Den finns inte.  Gå istället på riskmodellen: Ju längre sparhorizont dessto högre risk kan du ta. Lägg inte alla ägg i samma korg och spana i avgifterna. På lång sikt betyder avgiften mycket.
  • Rådgivning? Vill du ha rådgivning? Inget är enklare. Rådgivning kan du få på längden och tvären. Alla banker och försäkringsbolag har numera välutbildade rådgivare. Lyssna och utvärdera. Bestäm dig inte direkt utan be att få tänka på saken.
  • Mer än att bara tjäna pengar? Fråga hur bolaget hanterar etiska frågor som miljö, barnarbete och korruption. Fråga hur fonden agerar som ägare, har de röstat nej till ett enda bonus program?

Strunta i vilket bolag som har mest eller bäst reklam. Var inte orolig för att nån ska bli sur för att du byter. Väl något som är bra för dig, något som är bättre. Är det viktigt för dig vilka som sitter i ditt bolagsstyrelse – kolla upp detta – gillar du inte gubben eller i undantagsfall gumman, välj något som passart dig bättre. Det är visserligen oftast Wallenberg eller Wanja du har att välja mellan men det är inte värre än att rösta i riksdagsvalet.

Använd din rättighet som konsument och välj något som är bättre. AMF då, ska man lämna eller ej? Sanningen är den att de som pensionssparat i AMF hittils har fått en väsentligt bättre avkastning än de som gjort det samma i t ex SHB eller LF:s motsvarande fonder. Att de sedan har fått vara med och betala Elmehagens pension är kanske något man kan leva med. Kan man inte det ska man byta. Men se till att det blir något som är bättre. Tro bara  inte att du slipper betala ohemula pensioner, det går dessvärre 10 Elmehagenska pensioner på dussinet.