Skära lögner

Skärtorsdagen är en dag då det sägs att diverse otyg flyger runt i luften. Verkardå följdriktigt att skära lögner är bland det första man hör om på morgonen. Ord står än en gång mot ord i AMF-historien. Frågan är vad som är skär lögn eller ren sanning.  Det enda vettiga som går att göra när rykten och säkra källor inte längre går att särskilja är att vara så öppen och transparent som möjligt. Det är också inte mer än rätt mot de inblandade i allmänhet och förra vd:n i synnerhet att de rätta förhålandena läggs på bordet. Läser man de kommentarer som ofta står i anslutning till artiklarna så blir i alla fall jag lite mörkrädd.

Hade jag varit ordförande i AMF sp skulle jag öppnat en speciell webbsida där alla avtal, protokoll och interna utredningar skulle läggas upp i PDF format. Gärna också statments från de inblandade där alla får beskriva sin bild av sanningen. Alla dessa lösa trådar gör det svårt att gå vidare. Har förstått på kunder i vår firma att förtroendet för pensionsdirektörer inte är på topp just nu. Jag jobbar ju inte speciellt mycket med Folksams interna angelägenheter men jag har ett flertal gånger fått samla ihop och pytsa ut information till mer eller mindre upprörda individer.  Ännu har inte det dykt upp nått som verkar graverande hos oss men shit happens och det finns alltid personer som inte håller sig på den smala stigen. Min favvo-lärare på Handels i Köpenhamn brukade säga:

Do you know why they rob Banks? I´ts beacuse i´ts there the money is.

Uppdatering; Det visade sig att lögnerna inte vart så skära i alla fall.  Att personer inom administrationen i AMF hade reagerat och ifrågasatt pensionsflyttandet. Jag har inte varit med om något liknande nån gång men min erfarenhet av administrativ personal är att de ofta visar prov på både omdöme och civilkurage när det gäller att uppmärksamma sina chefer om saker som det tycker verkar felaktia eller suspekta. En gång som jag minns var det administrativ personal som larmade när vissa kunder hade hittat ett kryphål i kurssättningenmellan olika fonder i ett fondbolag jag jobbade på, en annan gång gällde det fullmakter som verkade fejkade. Men om det nu blev en diskussion, varför fick inte ledningen höra talas om detta? Var det fler, än de två kända fallen, där flyttar skedde? När man har med kollektivt sparande att göra är det viktigt att verken enskilda eller grupper får förmåner på de andras bekostnad. Finns misstankar om det ska det genast rapporteras i det interna risksystemet.  Som en kuriositet i sammanhanget kan jag berätta att jag själv flyttade pensions kapital nästan samma dag som Elmehagen & co. Skillnaden var att jag flyttade från räntor till aktier efter att ha legat utanför aktiemarknaden i nästan ca 1,5 år. Det var i PPM systemet och det kanske inte var världens bästa tid att gå in, skulle kunna ha väntat någon månad till.Men jag är rätt nöjd ändå  det är alltid svårt att pricka in rätt dag för strategiska omflyttningar.

Saker som AMF borde redovisa öppet:

Pensionsflytten

  1. Vem initierade flytten?
  2. Vilket datum gjordes den?
  3. Vilka i ledningen tog samma beslut?
  4. Varför gjordes den interna utredningen? Var det på grund av att någon hade ifrågasatt om det var lagligt eller för att skydda VD och vice VD från kritik?
  5. Rapporterades händelsen i det interna risksystemet?
  6. Rapporterades händelsen till styrelsen?     

 Bonusen

  1. Vad är bakgrunden till att man betalar bonus i ett bolag som AMF?
  2. Har bonuskulturen i AMF bidragit till den tillåtande attityd AMF har intagit beträffande lönesättningen i bärsbolag?

 Pensionen

Eftersom det inte är den nuvarande ordföranden som har slutit avtalet med VD som gett de höga kostnaderna vem är det då som bär ansvaret?