Det är inte vårt fel

Skyll inte krisen på giriga direktörer skriver två av landets mest kända kusiner Jacob och Marcus i DN idag.  Kusinerna har varit flitiga i helgen och författat en lång debattartikel  där de verkligen slår huvudet på spiken.

Svenska politiker har inte skapat krisen. Men det har faktiskt inte det svenska näringslivet heller.

Nej precis. Det är just det som är kärnan i hela bonusdebatten. Direktörerna har inte skapat krisen genom sin girighet och de har inte heller skapat den högkonjunktur som föregått den. Belöningssystem som inte är rensade från den allmänna konjunkturens påverkan gör alltså varken till eller från. Belöningssystem ska fokusera på absolut avkastning i för hållande till konkurrenter och vara kopplad till mål som den individuelle direktören kan påverka.

Lösningen enligt kusinerna är samförstånd och gemensam problemlösning är receptet. Låter som Saltsjöbadsanda. Skicka ett sms till Borg:arna snarast – Finansminister Borg och LO Borg:en. Kolla med Poker Wallenberg. Han kan säkert fixa med arrangemangen på Grand Hotell i Saltis. Fast han kanske är stött för han inte fick vara med och skriva artikeln? Bjud in Ann Heberlin också. Hon kan prata om konsten att ta ansvar.  Det är några kapitel i hennes utmärkta bok som vi alla behöver läsa på. Hon förklarar också varför ett samhällsklimat där det blivit fult att skuldbelägga och där allt fler betraktar sig som offer för förtryckande strukturer förhindrar utveckling.