Därför har jag alltid hela trosor

Gott råd till alla som sitter i en styrelse:

Skumma  texten i årsredovisningen men läs noterna tre gånger

Annars kan det bli hiskeligt dyrt.

För någon månad sedan var jag inbjuden att vara med på ett LO seminarium som handlade om Maktelitens inkomster. Meningen var att jag skulle kommentera resultatet. Jag gjorde genom att på förekommen anledning hänvisa till att “Girighet är en dödssynd men det är Avund också”. Detta seminarium blev lite av ett startskott på vinterna bonusdebatt. Wanja Lundby-Wedin var naturligtvis huvudtalare på denna tillsättning. Hon berättade då en historia från sin ungdom. Hon beskrev den “Arbetarmoral” hon var uppväxt med. Jag såg att några i salen skruvade lite besvärtat på sig. Men  hennes övertygelse smittade av sig. Det var den där storyn om hur hennes pappa alltid sa till henne att det var viktigt att ha hela och rena underkläder på sig, ifall man hamnade på sjukhus. Annars skulle man få skämmas.  Jag tror verkligen att hon menade vad hon sa. Alla gånger jag träffat på henne har hon gjort samma ärliga och genuina intryck. Jag tror  därför faktiskt inte att hon narras när hon säger att känner sig  lurad.

Någon vecka efter detta träffade jag på henne igen.  Jag ville liksom säga till henne att det där med arbetarmoral och hel och ren kändes rätt charmigt men trots det lite antidaterat. Jag sa därför till henne att jag hade samma uppfattning som hon beträffande vikten av att vara hel och ren inunder. Hon nickade intet ont anande.  -Men mina motiv var lite annorlunda än dina. Hon la huvudet på sned, och indikerade intresse. – Jag tänkte inte så mycket på sjukhus och sånt, utan jag var mer angelägen om att ha hela trosor på mig ifall jag skulle “get lucky” och bli uppraggad.  Ett dumt skämt, hon garvade  inte ihjäl sig men hon tog det med fattning och gav mig inte sparken.

Ja, detta var min Wanja spaning för idag. Nu får vi se vad Bäckstöms revisorer kommer fram till. Beträffande Elmehagen som jag elakt skämtat med så kommer jag att bli rätt förvånad om han gjort något som inte var helt enligt alla regler. Jag tror helt enkelt att han på grund av att han vill måna om sin unga familj har gjort något som må vara omoraliskt men inte brottsligt.

Låter Robert Zimmerman avsluta det hela. (Jag har varit på en alldeles underbar konsert med Bobban och kan inte låta bli)

Well you started off with nothing
and you’re proud that you’re a self-made man
and your friends they all come crawling,
slap you on the back and say

Clowns to the left of me!
Jokers to the right!
Here I am stuck in the middle with you.