Näringslivets trollerilåda

Rörlig lön tas bort och sim sala bim så blir hemsk bonus plötsligt okontroversiell fast lön. Lite högre visserligen men det märker nog ingen. Detta lilla trix är tydlien senaste modet.  SEB har viftat med staven och då misstänker man att det är fler som kommit på samma ljusa ide. Volvo och Industrivärlden har samma trollerilåda i sin ägo.

För SEB innebär det här att man inte kan vara med i Bankstödsprogrammet. Kapitaltillskottsprogrammet kanske de platsar i men bara om lönen redan var höjd den 9 februari. Frågan är vad Borg och Odell tycker. De krävde av deltagande banker  att de skulle införa stopp för bland annat bonusar och andra ersättningar för företagsledningen.  Att baka in bonusen i den rörliga lönen kommer att bli mycket svårt att förklara och många kommer att känna det som att bankdirektörerna har försökt luras. Snus är snus om än i gyllne dosor.  Extra trist är det denna gång även för mig. Jag ställde faktiskt  en fråga på bolagsstämman om hur mycket man tänkte höja den fasta lönen nu när bonusen togs bort. – Marginellt, var det svar jag då fick.  Allt är relativt men minst 700 000 kr platsar inte som marginellt för mig. Bloggposten  finns här.

Fortsättning följer med all sannolikhet.  Det finns all anledning att syna ersättningspolicys extra noga i sömmarna denna vår.