Bank & Försäkring i samma portfölj

När jag hade mitt första jobb som fondchef och förvaltare på en liten pigg allemansfond i mitten av 80-talet brydde jag mig föga om pensionen och framtiden. Hade fullt upp med helt andra saker. Varje år i november dök det upp en lite gubbe i mitt liv. Han var rund, kortväxt och hade en hundtandsmönstrad kavaj. Han bara satt där i korridoren på mitt jobb och väntade ut mig. Han var försäkringssäljare. Han var alltid vänlig och bara lite påflugen. Han halade upp pensionssparblanketter ur sin krokodilpressade bruna portfölj och han var så envis att jag fakiskt skrev på. Inte bara en gång utan flera. Det är jag tacksam för idag därför att det har visat sig att det var en mycket bra affär för mig. De där fribreven från 80-talet är grunden i mitt pensionssparande och det är mer en slump att det råkade vara Folksam som var försäkringgivare. Sen har jag sparat på många sätt. Favoriten för pensionssparande är IPS kontot.

Om Folksam Swedbank samarbetet kan innebära att fler unga slarvor som jag, börjar med ett lagom sparande i tid är bara det ett gott skäl för gamla firman att bli med bank.  Det är naturligtvis dystert med kursfallet men det ser inte så kul ut för någon bank just nu. Att strypa utdelningen är det vettigaste man kan göra nu när panterna  har förfallit. Det enda jag är övertygad om är att det kommer att bli bättre på sikt. Sedan 1985 har jag studerat börskriser på nära håll vid sex olika tillfällen. Varje gång är det lika dant. Olyckskorpar kraxar, ränteanalytikerna är dystra och media spår jordens undergång i allmänhet och bankväsendets i synnerhet.  Sedan när det vänder så tar tar storhetsvansinnet fart igen och alla drabbas av euforisk hybris.

Man kan ha många synpunkter på Folksam. Man ska dock komma ihåg att firman har funnits i 100 år och sett både mot och medgång. Visst finns det saker som skulle kunnat göras bättre och ibland käns firman kollektivistisk i överkant. Klarar man av att sjösätta och hämta hem de fördelar som uppenbarligen finns med att saluföra bank- och försäkringstjänster under samma tak kan det bli en kanonaffär både för aktieägare och kunder.  Och kom ihåg att om ni ser en liten gubbe med portfölj så kan det hända att han inte bara har papper däri utan också en viktig del av din framtid.

PS Bara inte det är Lundgren som kommer steppande och hojtar att det är han som tar över! DS

Här kan man läsa en bra samanfattning över historien om Sparbanken.