Illegally Black

 Isabella “blondibella” Löwengrip vill bli jurist. Det finns kanske de som skrattar åt att hon har kommit fram till detta efter att hon har sett Hollywood filmen Legally Blond, med Reese Witherspoon. Det kan måhända tyckas vara lite naivt  att tro att en juristbana i Sverige har någon som helst beröringspunkt med den Askungesaga som berättas i filmen.  Huruvida Isabella är naiv eller ej har jag ingen aning om men det faktum att hon faktiskt har siktet inställt på ett yrke ska hon ha all heder av och jag tycker inte att det finns någon anledning att göra sig lustig över hennes framtidsdrömmar. Go for it Bella! Det ska bli superkul att se vad du kommer att rapportera från dina studier från Juridiska fakulteten. Eftersom jag är en riktig morltant kan jag inte låta bli att komma med några små tips för vidare filosoferande som kanske kan ge lite stål som komplement till allt det rosa.

Följande siffror gäller för kvinnlia jurister:

 • 64 % av Sveriges juridikstuderande är kvinnor
 • 50 % kvinnor anställs på advokatbyrå som biträdande jurister
 • 20 % av advokaterna i Sverige är kvinnor
 • 8,5 % kvinnliga delägare på de tio största affärsjuridiska byråerna
 • av 23 dispiterade kvinnliga jurister fick 1 en lektorstjänst
 • 35 % av de kvinnliga forskarstudenterna på juridikum har upplevt könsdiskriminering
 • 5 % har blivit sexuellt trakasserade av sina lärare

Utifrån dessa siffror skulle jag vilja be Bella fundera lite kring följande frågor:

 • Är inte kvinnor lämpliga som advokater eller som delägare?
 • Har kvinnor egenskaper som inte passar för chefskap?
 • Är entreprenörskap okvinnligt?
 • Påverkar hur vi behandlar barn i dagis och i skolan deras möjligheter till att vilja bli chefer?
 • Är du för eller emot kvotering?
 • Fundera på tre exempel på förändringar som skulle behövas för att göra juristyrket mer jämställt

För Isabella och alla andra unga kvinnor med juristdrömmar rekommenderas dessutom det kvinnliga juristnätverket Hilda, den underhållande romanen “Dubbla Slag” av fd advokaten Malin Persson Giolito, Kristina Tunkrans, chefsjurist på TV4, krönikor i “Legally Yours” och föresten vi har ju en fantastisk legally blond i Sverige: Advokaten Kerstin Sandels, vars betydelse som förebild för unga kvinnor inte ska förringas.