Greve Gripen för Gripen

Greve Alfons Mensdorff-Pouilly har tydligen hamnat tillfälligtvis bakom galler. Greven är känd för att ha varit anlitad som mellanhand i försäljningsförsöken av Saab Gripen.  Försäljningsmetodenrna är föremål för brottsutredning i flera olika länder.

Varför är det så viktigt att reda ut mutanklaelser?  Och är det kanske helt enkelt nödvändigt att använda sig av mutor i vissa branscher som t ex vapenindustrin eller i vissa länder?  Jag skulle vilja säga att rent spel i affärer är den grundpelare som marknadsekonomin vilar på. Det måste gälla även när svenska företag är inblandade. Det handlar ju inte så mycket om Saab utan dess samarbetspartner BAE Systems. Frågan är hur Saab kan vara säkra på att inga fel har begåtts om man överlåtit hela ansvaret på BAE.

Mutor undergräver inte bara marknadsekonomin , utan också demokratin.
Det är kanske därför  fyra av fem företagschefer i en undersökning utförd av Transparency International 2005 , anger att korruption i affärsrelationer ger en komparativ fördel och bara hälften av de tillfrågade menar att en korruptionsskandal skadar ett företags rykte.

Svensk vapenexport har haft trovärdighetsproblem allt sedan Bofors Indien affärer. Ett resolut agerande från Saab’s sida skulle kunna återställa detta förtroende. För visst är det så som min man brukar säga med ett snett leende:

Svenska idrottsmän dopar sig aldrig och svenska företag mutar aldrig

Uppdatering

VIENNA (AFP) – An Austrian lobbyist was remanded in custody on Sunday following his arrest last week on suspicion of bribery and money-laundering involving British weapons maker BAE systems, officials said.

Alfons Mensdorff-Pouilly is being questioned in connection with a 13-million-euro (16-million-dollar) payment allegedly made to him by BAE, for whom he had been a consultant for 16 years.

Mensdorff-Pouilly, who is married to former Austrian health minister Maria Rauch-Kallat, was arrested on Friday at his home in Luising, in eastern Burgenland province.

His lawyer Harald Schuster has rejected allegations of money-laundering and corruption.

The lobbyist is suspected of taking bribes for a raft of weapons deals, including one to provide fighter jets to the Czech Republic in 2004 and Austria’s purchase of Eurofighter warplanes, Austrian media have reported.

British investigators, who have been probing alleged improprieties in BAE’s dealings for years, ordered a search of Mensdorff-Pouilly’s Austrian home and office back in September.

The Vienna prosecution is also investigating him over alleged false testimony at parliamentary commissions regarding the sale of the Eurofighters. BAE was part of the consortium that manufactured the fighter jets.

BAKGRUND

Saab och BAE

1995 undertecknade Saab och dåvarande British Aerospace (nuvarande
BAE Systems) ett samarbetsavtal rörande Gripen. De båda företagen ska
gemensamt marknadsföra, exportanpassa, tillverka och ge produktstöd
för Jas 39 Gripen på exportmarknaden.

Den 19 februari avlöjade SVT:s “Uppdrag granskning” omfattande och
hemliga försök att med mutor driva igenom en svensk-tjeckisk affär
med Gripen. BAE står i centrum för anklagelserna och påstås ha använt
ett internationellt nätverk av handelsagenter för att få till stånd
en försäljning av Gripen till Tjeckien.

Överåklagare Christer van der Kwast har inlett en undersökning om hur
Gripenaffärerna med Tjeckien gått till.