Nyckel till makten

Eftersom jag har semester idag och i morgon har jag gjort det jag gillar mest. Läst böcker och sett på film. Nu är det inte så ovanliga nöjen för min del. Under många års tid ser jag i genomsnitt en film om dagen och läser minst en bok i veckan. -Hur hinner du med det, brukar folk fråga. Den enkla förklaringen är att jag inte gör så mycket annat.

Idag kollade jag blan annat på “Ebbe the movie”. Hela “affären” har jag rätt luddiga minnen av. Jag jobbade dels som en galning i vid den här tiden och dels träffade jag äntligen en man som stod ut med att leva med mig. Så jag hade fullt upp med mig själv.  I filmen får man en obehaglig inblick i ett samhälle som förefaller styrt av hållningslösa och/eller aningslösa makthavare som allihop på ett eller annat sätt har haft ihop det med varandra på något sätt. Ebbe fick tydligen en särskild nyckel till polishuset, det låter helt sinnesjukt och påminner om när Elvis  blev utsedd till agent vid Federala Narkotikabyrån.  Det känns faktiskt som att det är en annan tid nu. Öppnare men kanske också osäkrare. På ett plan känns tongångarna igen. Det är maktens  återkommande behov av övervakning. På den tiden krävdes det sladdar och mikrofoner för att exekvera bevakning av de opålitiga medborgarna. Förmodligen var det utrustningens fysikt påtagliga karatär som gjorde att det fanns lagar och förordningar som kraftigt begränsade tjuvlyssnandet. Den övervakning som då var så kontroversiell är i dag helt legitim.  FRA är ett faktum och IPRED ger troligen ytterligare möjligheter till att gräva fram intressanta hemligheter om befolkningen. Bara tänk vad Ebbe och hans kompisar skulle kunna åstadkomma med dagens teknik.  Tanken är svindlande och ska vi lära något av historien så är det att all möjlighet till övervakning, om den nu måste finnas, måste kringgärdas av starka demokratiska skydd. Fast det vete fabian om det hade stoppat Ebbe!