Bonus på hal is

Efter en hård vecka i stan hade jag förmånen att få tillbringa helgen i Waxholm hos godavänner. Det är sågot särskilt med Waxholm på vintern. Den där lite avslagna lugna stämningen som präglar typiska sommarorter under lågsäsong. Men Waxholm är inte bara en sommaridyll som sover sin vintersömn utan det är samtidigt en liten småstad med konsum och pizzeria som lever sitt vanliga liv parallellt. Företagsamheten blommar också på orten. Tjejen i kassan på systemet är också verksam som tapetserare och i varje gathörn är finns det en liten affär som säljer allt från provencalska tyger till räkmackor. Allt till ett pris som får en vanligtvis svårt uppskörtad stockholmare att häpna. Killarna i pressbyrån nere vid hamnen hör troligen de artigaste och vänligaste i landet.

Skridskoprinsessan som solar sig i fönstret är en present till min vän risk-prinsessan. Hon har fått den av sina gulliga chefer inte därför att hon har varit snäll utan för att hon har varit så elak. Den är ett tack för att hon höll övriga medarbetare i herrans tukt och förmaning och satte p för extravaganta excesser.  Det är sådana som hon och andra elakingar i finansbranschen som har bidragit att det trots allt finns några företag i branschen kvar. Läste att en av AP-fonds VDarna hade fått present hon också. En halv miljon visade det sig. Men det är ingen bonus. Odell är häpen, det är jag också. Gratifikation i den här storleksklassen trodde jag var, ja just bonus.  Men det är det tydligen inte. Jag får nog ta och revidera min lilla lathund för belöningsystem. Det finns uppenbarligen många  fler varianter  än vad jag kunde komma på.  Nu är det inget nytt med den här typen av gratifikationer i staten. Postens förre VD fick även han en halv mille redan 2006. (De övriga anställda i Posten blev inte helt utan – de fick faktiskt tårta till kaffet).  Inte heller då tyckte styrelseordföranden att det var en avvikelse från ägarens rekomendation att sådan ersättning inte skulle användas.  Dåvarande regeringen ville förbjuda denna typ av extrapengar i sina riktlinjer för de statliga bolagen.

– Vi vill ytterligare skärpa riktlinjerna för ersättningar till vd:ar. Jag vill att det ska vara en fast lön, och utifrån den fasta lönen så ska man göra sitt allra bästa. Det behövs inte ytterligare varianter på lön, sa näringsminister Thomas Östros.

Vad är då skillnaden mellan bonus, rörlig lön och gratifikation? I de nya riktlinjer som fastställdes först  den 3 juli 2008 för statliga bolag talar man om att reglerna gäller all ersättning.

Med ersättning avses i det följande alla förmåner till den anställde, såsom fast lön, rörlig lön (i vilket även incitamentsprogram inkluderas), gratifikationer, pension, bil-, bostads- eller andra icke-monetära förmåner och avgångsvederlag. Även förmåner från koncernföretag ska betraktas som ersättning.

Lite senare talar man om att rörlig lön inte ska ges till VD. Är det då inte glasklart att en gratifikation är en rörlig lön? Nej, tydligen inte. Kalla rörlig lön för gratifikation, eller varför inte bonus, så är det, simsalabim, helt OK och enligt reglerna.

Ordet Gratifikation kommer av latinets  gratificari, göra till viljes .  Om Ap-fondsstyrelsen  i och med att mantolkat reglerna på sitt eget lilla semantiska sätt och  delat ut en gratifikation och inte en rörlig lön eller bonus, har gjort staten till viljes det återstår dock att se.