Saab är en Trybabie

Reviderat inlägg la in ett obegripligt utkast av misstag

Det finns mycket som tyder på att Saab i Trollhättan sitterbranten av en avgrund just därför att företaget lider av The Trybabie Syndrome. 

Saabs biltillverkning har nämligen haft lång tid på sig att visa sin bärkraft utan att lyckas. Man skulle kunna tala om Saabs bilar som ett av Sveriges mest omfattande AMS-projekt. De ackumulerade förlusterna i biltillverkningen och de fåtaliga år den gett överskott under dess dryga 60-åriga historia är en mycket trist läsning.
Detta skriver Tomas Linnala i SVD idag.

Vet ni vad en “Trybabies” är?  Trybabies  arbetar hårt med saker som de kan.  Problemet är att det är fel saker.  De missar vad man måste göra för att för att lyckas.  TB jobbar framgångsrikt men de får aldrig det resultat de önskar.   De mäter och utvecklar och blir bättre och bättre på att göra fel saker. De kan hålla på med kvalitetsutveckling tills de spyr utan att nå det önskade resultatet.  De kommer att misslyckas så länge de inte istället fokuserar på att göra rätt saker.

Motsatsen till Trybabies är “Coperformers”.  De jobbar med rätt saker dvs de saker som leder till ett positivt resultat. De jobbar hårt, medvetet, med tydliga mål. De är fokuserade och de se till att de har rätt resusrer för att kunna genomföra sin uppgift.

Mellan dessa två kategorier finns “Spinners” som jobbar med fel saker och utan nämnbar ansträngning och “Pass-Timers” som fokuserar på rätt saker och gör en rätt analys men använder samtidigt analysen som ursäkt för  det faktum att de är riktiga latmaskar.

Mycket tyder på att TB syndromet är utbrett i Saab. Dessutom styrs de av ett helt gäng Past-timers. Detta är sorgligt inte bara för att Saab är en del av den Svenska identiteten utan främst därför att så många människor lagt sina liv eller i varje fall sina arbetsliv på ett företag som är dömt att misslyckas. Om man inte får fart på en firma ens under en sådan makalös högkonjunktur som vi nyss passerat, hur ska det då kunna överleva krisen med stort K.  Mina tankar är hos alla de 15 000 anställda som i dessa dagar kanske får veta att alla deras ansträngningar har varit förgäves. 

Det är en företagslednings uppgift att se till företag utvecklas inte avvecklas. Man kommer inte undan genom att vara en Past-timer och skylla på oljepriser, klimatförändringar, japaner eller bara allmän otur.

Alla företag har inslag av de fyra ytterligheterna. Funderar vi på det är det inte så svårt att pricka in var våra firmor befinner sig. Nån som har förslag på ett bilföretag som med lite god vilja skulle kunna klassas som Coperformers?

 .