Jobbar Mållgan på Carnegie?

Investmentbanken Carnegie har nu fått ännu en ny ägare.

Den berömde miljardlånaren från Jämtland säger  att är inte hans fel att Carnegie föll:

Jag utmålas som orsak till Carnegies problem. Men jag sänkte inte Carnegie. Carnegie sänkte sig själva genom bristande rutiner och kontroll visar Finansinspektionens beslut – och jag dras med i kölvattnet  

Han säger också att han tänker göra rätt för sig. Han har 1,5 miljarder efter skulderna är avräknade.  Det är hedervärt att vilja göra rätt för sig, men det är synd att han inte kom till den insikten i våras.  Riksgäldsdirektören lider uppenbarligen inte av samma oemotståndliga begär. – Det är ju lite löjligt! säger han om att Aktiespararna anar ugglor i mossen beträffande värderingen av företaget.  Att offentliggöra värderingsgrunden tänker han däremot inte göra. – Aktieägarna hade vid en konkurs förlorat allting. Nu förlorar de sannolikt allting.  Tack för kaffet!

Spännande är också de inblickar vi bjuds på från Riksgäldens innersta cirklar. Som att Gäldens representant slängt på luren i örat på miljardären. Verkar ju moget. Men sådan herre sådan hund.

Gladast idag är nog köparna herr Mix och herr Pix.  Herr Pix borde mycket  väl veta vad som bör göras för att få igång vinstmaskineriet igen. Han satt ju i styrelsen i Carnegie och valdes in samtidigt med Anders Fällman.   Intressant att en aktör som inte ansågs som skickad nog att få tillståndatt driva verksamheten vidare i november  ett par månader senare anses vara fullt kapabel att göra samma sak. 

Kommer nya ägarna att stämma Handelsbanken för intrång i panträtten?  Vad kommer min name att vilja betala för de 12 miljoner a-aktier i Handelsbanken  som ingår i panten? Ska Max Matthisen byta namn till Mix Matthisen? Vad kommer ilskan småaktieägare att skriva för brev till Riksgälden? Kommer de fd aktieägarna/kunderna att vilja lägga sina affärer i Carnegie? Den som lever får se.

Vems fel är det då att det gick åt skogen? Ja,  de inblandade skyller gärna på varandra men ingen verkar känna sig skyldig.  Slutsatsen måste bli att det är Mållgans fel, även denna gången.

Mållgan är Alfons hemlige vän som kommer precis när Alfons vill. Han är så hemlig att bara Alfons kan se honom. En dag vill Mållgan leka, och då gör de något som är förbjudet – de lånar pappas finaste pipa. Och plötsligt är pipan borta! Vart tog den vägen? Och vad ska pappa säga?

Ur Alfons och hemlige Mållgan