Sex, drugs and rock & roll

Jag läste Eva Frachells mycket läsvärda bok Vänninan förra helgen. Den bild man får av UD där är rätt skrämmande och det berömda kvastskaftet verkade sitta fast cementerat i de bakreregionerna hos en hel del av udanerna. Boken utspelades visserligen i en annan tid och under ett annat politiskt liv men den nyligen utbasunerade webbpolicyn får mig inte direkt att tro på en positiv förändring i Arvfurstens palats.  När förvaltningschefen yrar om att otaliga webbsidor på internet ska blockeras sällar han sig till den stora grupp av bakåtsträvare som tyvärr finns överallt på våra företag. Jag kan ge mig tusingen på att Förvaltningschefen och hans gelikar skulle införa tankecensur om de bara kunde. Allt med den goda föresatsen att det är etiskt riktigt.  Tror de verkligen att alla vi små medarbetare som sitter naglade vid våra skärmar och tangentbord mest hela dagarna ska bli helt moraliskt fördärvade om vi inte brutalt blockeras på det livsfarliga Internet? Eller tror de att vi inte  gör vårt jobb utan endast sufar runt hela dagarna? Jag har jobbat som chef i 25 år och jag kan tala om för alla som vill lyssna:  att få medarbetare att jobba handlar om MOTIVATION och inte om förbud. Vi har chefer för att de ska leda arbetet, sätta tidsramar och kvalitetskontrollera. Jag har själv obehagliga kontakter med “förbjudna” sidor varje dag. Hemska saker som Facebook och You Tube. Den här typen av filter handlar nämligen mycket ofta om att spärra sociala nätverk.  Om det är så att UD:s personal  är rasistiska snuskpellar med en snedvriden syn på religion så är deras problem så stora att en osmidig blockering inte löser dessa.  Stackars Carl Bildt som inte ska kunna bilda sig också om människans mörkare sidor eller kunna gå in och läsa vad olika stollar skriver om honom på webben.

PS Mina kära firma har just en sådan här blockeringsfunktion. Jag har dock lyckats övertyga dem om att jag inte kan jobba med dessa enerverande spärrar.   Jag måste med jämna mellanrum porrsurfa, islamsurfa och vapensurfa för att kolla in olika företags verksamheter. Mina överrockar gillar det inte och jag har fått bannor för mina vidlyftiga vanor. Men jag vidhåller – besöken på blockerade sidor har varken förstört min moral eller mitt fokus på att göra jobbet. Tvärt om. Och jag unnar tom konsul Danielsson en stunds avkoppling framför en resesajt.