Våga Vägra Bonus

Christian Clausen, VD i den delvis statliga banken Nordea avstår från bonus fram till första maj.  I Nordeas löne policy står att:

Fast lön betalas för ett fullgott arbete.
Därutöver skall rörliga ersättningar som
belönar överenskomna tydligt målrelaterade
prestationer också kunna erbjudas.

Nordea aktien har gått ner med ca 65 procent de senaste två åren. Det är fullt möjligt att Clausen har gjort ett fullgott arbete. Men vad sjutton är det för mål man har satt om de inte tar hänsyn till den formidabelt dåliga kursutvecklingen på aktien? Varför kan det bli fråga om rörlig lön överhuvud taget när börsvärdet har halverats? Det undrar nog finansminister Borg också. Tror att han tycker ungefär som Lars Lindström i Expressen:

Mest skrämmande av allt är att det mitt i en global finanskris och en lågkonjunktur i expressfart över huvud taget finns någon bonus att tacka nej till.

Ragnar Roos är ny pressansvarig på Nordea. Han har har bl a arbetat som reporter och krönikör på Veckans Affärer, ledarskribent på Dagens Industri och pr-konsult på JKL. Dear Ragnar hjälp Clausen att förklara för Borg, mig, Nordeas kunder och pensionsspararna hur det här hänger ihop!

Läs Nordeas ersättningspolicy här: