Finansiell Jordbävning

Ingen kan kräva att någon avstår delar av sin lön.  Det kan tom vara rimligt att betala extra bra när ett företag,  som Volvo, gör 13 Miljarder i vinst. En stor del av utdelningsinkomsterna som vinsterna genererar går till svenska folket som fondsparare samt blivande och nuvarande pensionärer. Via fondernas, försäkringsbolagens, pensionsstiftelsernas och AP-fondernas aktieutdelningar från svenska börsbolag motsvarade ca 6500-7000 kr per löntagare och pensionär (enligt Halvarsson 2008).

Det är inte direkt ovanligt att företag i kris tar upp lönesänkningar som ett medel för att klara upp en besvärlig situation. SAS har gjort det. Byggbranschen gör det. Bloggare diskuterar det.  Det är  inte särdeles populärt,  men en realitet för många. Ger då lönesäkningar någon effekt? Ur ett nationalekonomiskt perspektiv är det mycket tveksamt. Det kan tom leda till negativa konsekvenser som deflation t ex.

Men när en finansiell jordbävning skakar hela världen krävs det uppoffringar från både aktieägare, jobbare och direktörer.

Det är  rimligt att be cheferna i de börsnoterade företagen att ta sig en funderare på om de är värda sin lön utifrån ett etiskt perspektiv.

Expressens ledare slog huvudet på spiken:

För börsbolagens kommunikationsdirektörer och PR-avdelningar väntar nu ett stenhårt jobb. Det är inte lätt att motivera och förklara miljardutdelningarna och vd:s miljonbonus när man samtidigt varslat tusentals anställda: “Varför ska Leif Johansson få miljoner i bonus och jag få sparken?”