Små brott

Jag skrattar gott år storyn om en kvinna i Danmark som lyckades växla in monopolpengar från ett svenskt spel. Hon åkte fast för att hon var girig och försökte igen dagen efter. Jag kommer att tänka på en historia som den alltför tidigt bortgångde juristchefen på SEB, Krister Borg, en gång berättade.  Han hade fått ett larm från stora bankkontoret på Sergelstorg där en person höll på att växla in en postväxel. Kassörskan ringde upp och var övertygad om att det var något lurt med växeln trots att allt verkade vara helt i sin ordning.  Mycket riktigt visade det sig att det var en skicklig förfalskning och Borg och bankvakten kunde gripa förfalskaren i väntan på att polis tillkallades. Varför hade då kassörskan blivit misstänksam? Jo, hon hade ett par år tidigare arbetat på ett annat bankkontor i en helt annan del av staden. Där hade det kommit in en man med en växel som visade sig vara falsk. Han greps och dömdes. När han sedan blev utsläppt från statens semesterhem försökte han alltså göra om samma trix. Det var bara det att han hade sådan otúr att han hamnade framför samma kassörska och hon kände omedelbart igen honom.

Av detta lär vi oss att om man ska begå brott och vill lyckas så får man inte bli för girig, inte vara för korkad och sen måste man ha tur också.