Dans på Gatorna

Sverige är ett litet land, pyttelitet om vi jämför oss med världen.  Vi har haft ett stort förspång jämfört med omvärlden tack vare våra naturtillgångar, ett välfungerande utbildningssystem, demokratisk stabilitet och driftiga entreprenörer. Jag är angelägen om att vi trots vår litenhet kan behålla en framskjuten plats i världen.

Thomas Gür har skrivit en lysande kolumn i SvD som handlar om kompetens. Han tar den amerikanska musikindustrin som exempel på hur viktigt det är att prioritera begåvning och kompetens utan att ängsligt snegla på rastillhörighet.

Motowns framgångshistoria är ett av de bästa exemplen på att öppna marknader, konkurrens och system som främst värderar meriter och talanger gynnar minoriteter.

  Detta resoneman är också tillämpligt på svenska bolagsstyrelser. Tänk om våra barn kan få läsa följande mening i SvD om 50 år:

Svenskt näringslivs  framgångshistoria är ett av de bästa exemplen på att öppna marknader, konkurrens och system som främst värderar meriter och talanger gynnar minoriteter, och kvinnor.

Detta är en nåd att stilla bedja om. Och ska den bli verklighet så måste vi börja NU.