Fler kvinnor till gruvan

SvD/E24 skriver idag:

Riksdagens utredningstjänst har gått igenom de 231 företag som tidigare analyserats i Folksams jämställdhetsindex 2007.

För 68 bolag saknas uppgifter beroende på att de helt enkelt saknar valberedning, ännu inte tillsatt någon eller att de inte lämnat några uppgifter på sin hemsida eller till Riksdagens utredningstjänst.

Totalt hittades information om 163 företag.

89 bolag har ingen representation av kvinnor.
31 bolag har 20-procentig representation av kvinnor i styrelsen.
20 bolag har 25-procentig representation av kvinnor.
4 bolag har hälften kvinnor i styrelsen.
1 bolag har 60-procentig representation av kvinnor.

18 procent av styrelseledamöterna i Sverige är kvinnor.

Är det inte rätt konstigt ändå att män är så mycket mer kompetenta än kvinnor på detta område?

Företag utan kvinnor valda av årsstämman:

Lundin Petroleum
Nibe Industrier
Broströms
NeoNet
Sagax
Traction
RaySearch Laboratories

Källa: Styrelser och Revisorer

Mer ur SvD:

Styrelseledamöter (Uppdrag/Ordförande)

Fredrik Lundberg 8/3
Erik Paulsson 7/4
Tom Hedelius 7/2
Sverker Martin-Löf 6/3
Urban Jansson 6/2
Jon Risfelt 6/2
Ulla Litzén 6/0
Anders Nyrén 6/0
Melker Schörling 5/4
Jan Svensson 5/3

Källa: Styrelser och Revisorer, juni 2008

Ja, en viss vägledning får vi från de kommentarer som fogats till en liknande artikel i DI.

– Varför kvoterar man inte in kvinnor i gruvor och fabriker, eller är det bara smörjobben dom vill ha.

 – Nej, nej, ni har inte fattat – det är bara ett jämställdhetsproblem om det är till nackdel för kvinnor. Nackdelen i det härfallet är att de inte sitter i de fina bolagens styrelser och nomineringskommitéer. När hörde ni sist krav på att öka andelen kvinnor som tar den faktiskta eknomiska risken med att starta bolagen som de senare vill sitta i styrelsen i (under förutsättning att företagsidén visar sig bra och bolaget växt sig starkt)?

 
– Många kvinnor kräver för mycket. Orkar inte ens ta hand om sina ungar utan vill dela till 50% med mannen även om ekonomin blir lidande. Det är i första hand oppositionspolitiker som tjatar om kvotering. Att kvinnor har blivit lite väl för kräsna bevisar också skillsmässostatistiken som visar att nästan 75% av kvinnor lämnar mannen. Det kan inte vara fel på 75% av männen.

 – Kvinnor är genom evolutionen designade för att ha större medkänsla (eftersom det mest effektiva för barns överlevnad är just medkänsla) än män, som genom sitt fysiska övertag har bättre möjlighet att vara försörjare.
Det kan man se i många kvinnors yrkesval där de flesta faktiskt väljer ett yrke där man på ett direkt sätt hjälper människor. Sen har man i samhället (och jag håller med) arbetat för att förändra rollerna lite
. Men att trotsa kemi är inte det lättaste.

– Om fler män väljer ett yrke där man kan få en roll i styrelse är det faktiskt ganska naturligt att fler män sitter i styrelser. att tvångskvotera hjälper faktist inte

Vi män måste helt enkelt inse att kvinnan är en bättre sorts människa än mansgrisen. Kvinnorna är förståndigare, kör bil bättre, krigar inte och begår färre brott, allt dokumenterat i statistik. Därför bör vi lyssna på kvinnorna och lyda!

– Det var ett Jävla tjat!

– Helt klart att kvinnor ska kvoteras in i styrelserna men jag menar bara de som är snygga givetvis det är alltid lite roligare att titta på snygga brudar än att stirra på gamla och ofta lite fega gubbar, he he, fast de kvinnor som inte behöver kvoteras in i styrelserna hittar dit ändå och då gör de det oftast på sina meriter, kunskaper och kompetensen som berikar styrelsen på något sätt…

psst…det är aldrig fel med snygga brudar, gör nåt… he he

PS det finns faktiskt en mycket bra film om kvinnliga gruvarbetare (spelad av den sygga Charlize Theron) som heter North Country, något för helgen kanske?