Vad är det för fel på jurister?

För över 90 år sen blev Eva  Andén landets första kvinnliga advokat och 2007  var  det  fler kvinnor anställda som biträdande jurister än män. Det borde därför vara en hyfsat jämställd bransch eller? Enligt Advokatsamfundet är biträdande juristerna är 46 procent  män.  86 procent av delägarna på byråerna  och 79 procent av advokaterna är män.

Det är inte bara på firmorna detta är ett otrevligt faktum. På juristprogrammen är  fördelningen 60/40 med kvinnlig övervikt.  Även bland de forskarstuderande är kvinnorna i majoritet, 55/45. Av dessa har 35 procent upplevt könsdiskriminering. 5 procent hade dessutom bivit sexuellt trakaserade av sina lärare

Enligt Camilla Wagner på Veckans Affärer så disputerade  2003 -2007 23 kvinnorJuridicum i Stockholm, men endast en fick en lektorstjänst.

Jag kommer ihåg en historia jag fick höra en gång som enligt uppgiftslämnaren är helt sann, han var nämligen en av de inblandade. Den skulle ha utspelat sig på sextiotalet på en ärevördig juridisk institution. På en skriftlig deltentamen fick tre av studenterna full poäng.  Av dessa tre fick två – de manliga “spets” eller VG medan den tredje en kvinna endast fick G. När hon påtalade det orättvisa i bedömningen så säger professorn -Men fröken, herrarnas poäng var starka poäng, det var inte era.

Har vi verkligen inte kommit längre? Nä, tydligen inte.

Advokat samfundet har kommit med en rätt kul grej för egna företagare. En sk babyförsäkring som utfaller i anslutning till barnafödande. Den ersätter förälderns kostnadsansvar i advokatbyrån. Vi har rader av kvinnliga förebilder, alltifrån den namnkunniga Kerstin Sandels och Advokatsamfundets egen Anne Ramberg till advokaten Elisabeth Massi Fritz.  Ändå är toppbefattningarna cementerade med män.