Statsministern är Gud

… är titeln på en rätt kul debattartikel jag skrivit i Barometern.

”Jag vill att det svenska folket ska känna att den som får jobbet i Sverige är den som är bäst lämpad att få det, inte den som råkar ha rätt kontakter eller rätt partibok.”
Orden är Fredrik Reinfelts och han pratar om det faktum att vartannat statligt toppjobb nu går till en kvinna, mot bara var tredje för ett par år sedan. Utnämningarna av statliga chefer med utländsk bakgrund har också ökat, från sex till tjugo procent. Chefsutnämningar följer befolkningsstatistiken på grund av att regeringskansliet har fått nya rekryteringsregler. Numera utannonseras alla tjänster, istället för att man som tidigare direkt kontaktat personer som man känt till och trott skulle vara lämpliga. Numera skrivs det en lista på vilka meriter som behövs för en viss tjänst. Detta gör det också möjligt att i efterhand kontrollera att rekryteringen gått rätt till. Elementära föreskrifter som gör det möjligt att den mest kompetenta personen får tjänsten och inte den enda av våra 46 kromosomer som avgör könet.