Vita månader och Skära lögner

Att leva som man lär är ett uttryck jag har svårt för. Varför ska man lära andra att leva? Livskunskap är något som man blott kan tillägna sig genom egna mer eller mindre bittra erfarenheter.  Men januari är ju de goda föresatsernas månad och nyårslöftena om vita månader duggar fortfarande tätt. Vit månad, i den mening att avstå från alkohol en månad, har aldrig varit något för mig.  Inte för att jag har något emot nykterhet utan för att jag tror att det ger alkoholberoende personer ett carte blanche att supa dessto mer resten av året. Jag tillämpar inte metoden själv men det beror mest på att jag av hälsoskäl måste avstå från njutningsmedlet rätt långa perioder ändå. Så när jag äntligen är frisk nog för att dricka så brukar jag passa på.  Jag är precis inne i en sådan här avhållsam period på grund av sviterna efter en operation i höstas.  Vitt  verkade det vara på veckans Grammisgala. Åtminstone vitt i form av substanser.  Var det  då rätt eller fel av Krogkommissionen att kontrollera graden av kemisk berusning på tillställningen? Jag är  rveksam till den här typen av “övervakningssamhälle” men samtidigt förefaller det smått absurt när personer som inte verkar tycka det är pinsamt att uppträda höggradigt berusade i nationell TV tar så illa vid sig övar att behöva kissa på befallning.  Lite orolig blir jag också som tonårsmorsa. Min dotter var på galan med sin far (som sitter i juryn) och min son följde spektaklet via TV:n i hemmet. Hur ska de reagera på  all fylla och drogande? Nu har de visserligen en fantastisk förebild i sin far eftersom att han aldrig dricker mer än ett glas champagne vid sällsynta tillfällen, men ändå. Många av artiskerna är idoler och förebilder. Här hade jag dock oroat mig i onödan.  Dottern berättade men vämjelse om vad hon sett på plats.  Hon meddelade att det var pinsamt, både fyllan och det uppenbara faktum att Håkan Hellström “inte kan sjunga men ändå vinner ett pris”.

De skära lögnerna då? Ja, ingen av de upprörda artisterna verkar ha fått frågan om de dragit i sig något vitt. Tur det, då slipper de ta till den skära lögnen. Som jag sagt förr – det är fult att ljuga. Det håller inte att ursäkta sig med att man bara ljuger när det är nödvändigt. En lögn är en lögn oavsett om den är vit eller skär.

Nog med moralism för idag. Jag ska faktiskt göra ett avsteg från den påtvingade vitheten idag och dricka ett glas champagne. Färgen? Rosa givetvis.