Heder åt Leif Östling

Tjejer med erfarenhet från lagsport: Roddlaget från Norska Handelshögskolan

Äntligen en man som talar ur skägget och säger vad han tycker och tror är sant offentligt. Leif Östling, VD på Scania,  tror inte på kvotering av kvinnori bolagsstyrelser och avfärdar jämställdhetssträvandena som “en konstig debatt som drivs av rödstrumpefalangen det “genetiskt betingat” att så få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar och arbeten, något som han tycks anse vara en viktig erfarenhet för den som ska sitta i en bolagsstyrelse.  Genuppsättningen, tillsammans med attityder, gör att färre kvinnor än män sitter i bolagsstyrelserna.

Det är välkommet med en person som öppet torgför den här typen av åsikter offentligt. Jag tror att det är många som delar hans uppfattning men  är för fega för att säga det offentligt. Att nu Leif tar bladet från munnen och säger det han och många andra tycker gör att vi får en chans att diskutera öppet. Låt oss därför ta det från början;

1. Leif menar att kvinnors genetiska uppsättning gör oss mindre lämpade, och ovilliga att sitta i aktiebolagens styrelser.  I det här avseendet menar troligen Leif att en människa med två x kromosomer inte vill eller kan tillgodogöra sig tekniska kunskaper eller axla det ansvar det innebär att åta sig en post i en bolagsstyrelse.  Med  kromosomer förhåller det sig så att x kromosomer innehåller fler gener är Y kromosomen gör.  X kromosomen innehåller 1 098 gener och Y kromosomen endast 78. Inteligenskvoten är i genomsnitt lika hos könen männen uppvisar dock en större spridning på extremvärden dvs fler genier och mentalt efterblivna är oftare män än kvinnor. Nu kan det ju visserligen vara så att de manligt dominerade börsbolagsstyrelserna är befolkat av idel genier. Ett enkelt inteligenstest skulle kunna svara på detta. Bolagsstyrelse kompetensen sitter alltså enligt Leif i någon av y kromosomens  78 gener.  Vi skulle kunna ta och topsa Scanias styrelse, dvs Martin Winterkorn, Staffan Bohman , Leif Östling, Helmut Aurenz , Börje Ekholm, Francisco J. Garcia Sanz , Gunnar Larsson , Hans Dieter Pötsch och Peter Wallenberg Jr. Någonstans i deras 78 gener sitter alltså den variation som gör dessa personer så utomordentligt lämpade att inneha styrelseposter i Scania. Tänk vilken insats för mänskligheten! Peggy Bruzelius som också finns i Scanias styrelse behöver vi inte bry oss om. Hon har ju bara två x kromosomer och i derssa gömmer sig inga undergörande styrelsegener. Troligen sitter hon i styrelsen endast på grund av att hon tillhör de där kvinnorna som har en hög inteligenskvot trots sitt kön.

2. Leif har också kommit fram till att pojkars deltagande i lagsporter gör att de är lämpade att leda förtag. Ja men då är det ju enkelt. Det är bara att plocka alla killarna i allsvenskan och elitserien och leda i dessa direkt i styrelserummen. Och  förresten, varför redovisas inte styrelseledamöternas idrottsliga bedrifter som en kompetens? Jag ser fram emot att Leif i Scanias nästa årsredovisning redovisar sina kompetenser inom lagsportsområdet.

3. Det här med kvinnor i styrelser är något “konstigt” som bara “rödstrumpefalangen” tjatar om.  Jasså är det det? I så fall verkar det finnas fullt av denna rödstrumpefalang  överallt i samhället. De dyker dessutom upp på de mest oväntade ställena. Senast med att komma ut som rödstrumpa är moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.  

Jag ser riktigt fram emot Scanias bolagsstämma nästa år. Då om inte förr blir det tillfälle för Leif Östling att utveckla sina tankar kring kön, ledarskap och röda strumpor.

PS, Leif Östling tjänade 2007  24,4 mkr varav 16,9 mkr i bonus. DS