Krigsbarn

En mycket läsvärd intervju med Peter Englundidag i SvD. Han beskriver bl a hur det var att växa upp under kalla kriget i en militärstad. I trappuppgångarna satt anslag om vad man skulle göra, inte OM utan När ryssen kom. Samma erfarenhet har jag från en stad nära en militär flygflottilj. Där fanns hela tiden hotet från luften närvarande. Det som skyddade oss var hjältarna i skyn i sina Viggen och Draken plan som genom sitt öronbedövande vrål hela tiden påminde oss om vår dödlighet. I mitt barndomshem låg alltid “Om kriget kommer” framme på köksbänken i gråmönstrad perstorpsplatta. I denna skrift kunde man läsa om att man inte skulle titta rakt in i skenet av en atombomb – då kunde man bli blind, alltid skala frukten – giftet satt i skalet, hur man gjorde en gasmask för barn och andra pigga tips som skulle skydda oss från ABC-vapen kriget.

Englund gjorde också en intelligent observation. “-Håller vi oss till kulturvärlden så är den full av revanschister, av folk som lämnat Fucking Åmål och aldrig tänker återvända, utom för att spotta på mobbarna i tredje klass som inte lät en vara med i fotbollslaget.
Revanschister är kinkiga, svåra att ha att göra med, påstår Peter Englund. Eftersom de har så mycket att bevisa är de fruktansvärt känsliga för alla typer av inbillade kränkningar.”

Kunde inte sagt det bättre själv.